Légzés és jóga – Weichinger Andrea ajánlja

A test beszél. Elmeséli, melyek azok a területek, amelyek figyelmet és törődést igényelnek, és mik az erősségeink.

Mint ahogy minden világrajövetel más, ebben a munkában is mindenki a sajáútját tapasztalja meg. Ez is egy újjászületés. 

Andi kep1
Helyszín:
1024 Lövőház utca 16/A   21. kapucsengő (Albert), 3. emelet
Időpont:
Jóga:kedd este 6 óra (egy alkalom  75 perces)
Női jóga: szerda reggel 9 óra (egy alkalom 75 perces)
Árak:
Óránként 2.700 Ft
ill. négyalkalmas bérlet: 9.000 Ft
Az órák novemberben kezdődnek, minimum 4 ember jelentkezése esetén.
Bejelentkezés:
Weichinger Andrea
06 30 370 8332

A LÉGZÉS GYÓGYÍTÓ EREJE

Jóga és légzés

A test nem hazudik. Gondolatainkkal és érzelmeinkkel könnyen becsaphatjuk magunkat. Testünk viszont mindig elárulja, milyen állapotban vagyunk.

A jóga szó összekötést jelent, összekötni magunkat az Univerzummal, bekapcsolódni az energiaáramlásba, felfedezni magunkban az élet lüktetését. Azt jelenti, meghalljuk azt az eleinte vékony hangot, amely legbensőbb énünkből szól hozzánk. Segíti a testtudatosságot és az önismeretet.

Testünket energiavezetékek sokasága hálózza be, a gerincoszlop mentén, a farokcsigolyától a fejtetőig hét energiaközpont található. E két rendszer alakítja és formálja a fizikai testet. Ha valahol az energiarendszerben elakadás keletkezik, ez a testünkben is meg fog jelenni. Fájdalmak, sérelmek, balesetek, lelki megrázkódtatások sejtszinten épülnek be. Mindannyiunk életét befolyásolja, hogy milyen körülmények között születtünk, milyen fizikai és lelki traumák értek az évek folyamán. Hasonlóan, a jó tapasztalatok is nyomot hagynak.

A test beszél. Elmeséli, melyek azok a területek, amelyek figyelmet és törődést igényelnek, és mik az erősségeink. Különböző testhelyzetekben, dinamikus mozgással egybekötött légzőgyakorlatok, valamint a saját testünkön alkalmazott ütögetések, simítások oldják a blokkokat, felszabadítják az energiaáramlást, segítik a testet, a lelket és a szellemet a fejlődésben.

A hét energiaközponton keresztül érintkezünk a külvilággal, mindegyik egy-egy életterületet jelent. Mindegyikhez tartozik egy-egy belső elválasztású mirigy. A gyakorlatok eredménye az energiaközpontok harmonizálása és a mirigyműködés serkentése.

A ‘kundalini’ energia arra az erőforrásra utal, amely mindannyiunkban benne rejlik. Ebből tudunk egyre többet és többet meríteni, ami hozzá segít bennünket, hogy az életet örömmel éljük, bizalommal tekintsünk a mindennapok elé és a nehézségeket kihívásokként fogadjuk.

A jógaórák kiscsoportban vagy egyénileg zajlanak, a figyelem személyre szabott.

Női  jóga

Mai világunkban a ‘férfi energiák’ vannak túlsúlyban – az aktivitás, célorientáltság, keménység, kiáradás. Ezekre persze mindannyiunknak, férfiaknak és nőknek is egyaránt szükségünk van, de mellettük hiányoznak a jellemzően ‘női minőségek’: a befogadás, elfogadás, törődés, lágyság. Ha megvan a lágyság, helyére kerül a keménység is. Ha megengedjük magunknak a nőiességet, helyére kerülnek a férfi tulajdonságok is.

Az elfogadó szeretet helye elsősorban a párkapcsolat és a család, ahol a nőké a főszerep.

Minden hagyományos közösséget a rituálék tartottak egybe. A közös rítusok transzállapotot teremtettek, amibe a csoport tagjai időről-időre beleengedték magukat. Ezt szolgálták az ünnepek, a táncok, a zene és a lakomák, ezek jelentették a közös élményeket.

A szexualitás teremtheti meg a családban azt a megváltozott állapotot, ami túlmutat a mindennapok rutinján és megalapozza a biztonságot. Ha a pár között nem harmonikus a nemiség, az a gyerekeket is mélyen érinti.

De hogyan lehet életben tartani vagy újra felfedezni azt a frissességet, örömet tíz vagy húsz vagy harminc év után, ami egy új kapcsolatot jellemez?

Egy olyan társadalomban, ahol a szexualitást férfias módon éljük meg, nehéz a nőknek rátalálni saját nemiségükre. Hogyan lehet átfordítani a célorientált szexualitást közös örömünneppé?

Ahelyett, hogy a nemiséget teljesítményként élnénk meg, testet és lelket építő ünnepé varázsoljuk, ahol nem a végkifejlet a lényeg, hanem az együtt eltöltött idő.

A női jóga abban segít, hogy jobban megismerjük a testünket és tudatosabbá váljunk. A gyakorlatokkal segítjük a mirigyek, elsősorban a nemi mirigyek működését. A gátgyakorlatokkal megerősítjük a medence belső izmait, ez hatással van az egész testi és lelki állapotunkra, erősíti a szexuális energiát, ami felfelé haladva gyógyító energiával tölt fel. Ez akkor is működik, ha valaki éppen nem él párkapcsolatban. Sugárzóvá teszi a nőket!

Egyéni légzésmunka

Testünk az a terület, ahol a lelki életünk zajlik és amin keresztül a lelki életre befolyást gyakorolhatunk.

A folyamatos légzés egy olyan módszer, amely segítségével a tudatos énünk össze tud kapcsolódni olyan tudat alatti tartalmakkal, amelyek  akár hosszú évek óta el vannak nyomva. A transzállapot segítségével a sérülések integrálódni tudnak. A transz azt jelenti, túl tudunk lépni személyiségünk korlátain. Mivel a légzés a tudatot a testben tartja, nem áll fent a veszélye annak, hogy az ember elveszti a realitással való kapcsolatát.

A légzés során mindig az a probléma jelentkezik, emelyik éppen aktuálissá vált, megért arra, hogy újra szembenézzünk vele, megértsük és ezáltal vissza tudjuk emelni az életünkbe. A sérülést egy olyan élménnyé tudjuk változtatni, ami segít tovább lépnünk az önismeret útján a fejlődésben.

Egy probléma megoldása illetve integrálása után mély ellazultság, felszabadultság jelentkezik a testben, öröm, akár eufória járhat át. Ez  néhány hétig tart, majd elmúlik az emelkedettség érzése és lehetőség nyílik arra, hogy egy következő problémát dolgozzunk fel.

Míg a kundalini energiát csakráink tisztántartására használjuk, arra, hogy a test energiaszintjét növeljük, ami hozzásegít egy általános stabilitáshoz. A traumák, lelki sérülések valódi feloldása csak a probléma gyökerének megértése után lehetséges. A légzésmunka  segítségével azonosítani tudjuk a bennünk futó hibás programok eredetét és le tudjuk cserélni azokat pozitív mintákkal.

 

Magamról

Többféle jógairányzattal foglalkoztam. Az egyéni légzésmunkát a  Transzperszonális Pszichológia és Légzésintézetben tanultam. Számomra fontos a többféle hagyomány és a modern nyugati lélektan ötvözése. Különböző hagyományok (kundalini jóga, do-in, Mazdaznan) gyakorlatait szabadon variálva alakulnak az órák annak megfelelően, hogy a jelenlévők milyen fizikai, lelki és energetikai állapotban vannak.

Öt gyermekem van, akiknek születésénél megtapasztalhattam a háborítatlan szülés felszabadító erejét.

Mint ahogy minden világrajövetel más, ebben a munkában is mindenki a saját útját tapasztalja meg. Ez is egy újjászületés.