A kórházi szülészeti osztályok nem a normálisnak ígérkező szülések lebonyolítására valók (2014. május)

A kórházi szülészeti osztályok nem a normálisnak ígérkező szülések lebonyolítására valók – mondja ki a brit Országos Egészségfejlesztésért és az Egészségügyi Ellátás Kiválóságának Javításáért létrejött intézet, a NICE.

Mivel az alacsony kockázati csoportba sorolható várandósság esetén  normális lefolyású szülést várhatunk, a szülések zömének a kórházi környezet helyett inkább egy bábák által vezetett szülészeti osztályon, vagy a várandós saját otthonában kellene megtörténnie.

A NICE, vagyis a brit Országos Egészségfejlesztésért és az Egészségügyi Ellátás Kiválóságának Javításáért létrejött intézet új  irányelve szerint: az alacsony kockázati csoportba sorolható várandósság esetén az otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint az intézeti szülés.

A szülészorvosok által vezetett kórházi szülészeti osztályokra a kockázatosnak ígérkező szülések ellátásához van csupán szükség, különben nagy a veszélye az indokolatlan beavatkozások előfordulásának.

Az összegyűlt bizonyítékok birtokában a NICE azt állítja, hogy  bárhol is történjen, a szülés általánosságban nagyon biztonságos.

65000 szülést megvizsgálva azt találták, hogy az alacsony kockázati csoportba tartozó várandósoknál azokon a szülészeti osztályokon, amelyeket bábák vezettek, a szülések  ugyanolyan biztonsággal zajlottak, mint a szülészorvosok által irányított osztályokon.

Továbbá az eredmények azt igazolták, hogy az otthonszülés és az intézeti szülés ugyanolyan biztonságos azoknál az alacsony kockázati csoportba tartozó nőknél, akik nem az első gyermeküket szülik.

A Brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium támogatja az így kialakult irányelvet, és helyesli a jelenlegi szülészeti osztályok mellett párhuzamosan működő bábák által vezetett szülészeti osztályok létrejöttét.

A föntiek értelmében minden nőnek biztosítani kell a jogot ahhoz, hogy szülése helyszínét szabadon választhassa meg, továbbá joga van ebben a választásban teljes mértékű támogatást élvezni.

http://www.bbc.com/news/health-27373543