VíZBENSZÜLÉS

Vízbenszülés konferencia Budapesten

A Magyarországon eddig rendezett vízbenszülés körüli találkozók (MAPSZIGBábafonó; AaquaNatal) folytatásaként most egyre bátrabban beúszunk a mélyvízbe. A Barbara Harperrel töltött három nap alatt a legapróbb részletekbe menően tárgyalhatjuk a vízbenszülés előnyeit-hátrányait.

A vajúdók és a víz

A víz életet adó nedű. Nincs élet víz nélkül. A vajúdók ösztönösen keresik a vizet. Van, aki megpihen benne, van, aki ki se jön, amíg bele nem ereszti a kisbabáját.

Magyarországon, éppen úgy, mint Európa-szerte, egyre több szülészeti intézmény bocsát a vajúdók rendelkezésére medencét. De a vízbenszülés biztonságosságát sokan kétségbe vonják, és ezek a kétségek megakadályozzák a szülészorvosok, szülésznők és bábák egy részét abban, hogy a víz használatát a szülés bármelyik szakaszában jó szívvel ajánlják. 

Javallatok és ellenjavallatok

Az előadó a vízbenszüléssel kapcsolatos régi és friss kutatásokról, tudományos bizonyítékokról is beszámol (például: fertőzésveszély; gátrepedés és annak ellátása; a víz hőmérséklete; a víz fertőtlenítése; a szüléskísérők gyakorlati lehetőségei; a búvárreflex; lepényi szak stb.). Gyakorlati tapasztalataiból kiindulva megismerteti a jelenlévő szakembereket olyan helyzetekkel is, amikor kifejezett segítség a víz, de nem rejti véka alá az ellenjavallatokat sem.

A vízbenszülés főbb témái:

  • Miért és hogyan könnyíti meg a víz a mozgást? 
  • Miért és hogyan segíti a víz az anya-gyerek közötti kötődés kialakulását?
  • Hogyan segíti elő a víz az extatikus hormonok kiválasztását (oxitocin, endorfinok, adrenalin, prolactin)?
  • Mivel és hogyan segíti a víz a szülést elejétől a végéig, a szülés különböző szakaszaiban?
  • Miért hatásos a víz a fertőzések ellen?
  • Tudományos bizonyítékok
  • A vízbenszülés ellentmondásai, ellenjavallatai 

A konferencia üzenete

Szeretnénk, hogy sok emberhez jusson el a konferencia üzenete. Ennek érdekében, amit csak lehet, és ami nem megy a minőség rovására, a lehető legolcsóbban oldunk meg. Ezért választottuk az ingyenes domain nevet is „tk” országkóddal – aminek a jelentése számunkra: tudományos konferencia. A szállását-étkezését-kávézását mindenki maga oldja meg. Nem ajándékozunk tarisznyákat sem. Mindezt azért, hogy kifejezetten alacsony lehessen a részvételi díj. A szinkrontolmácsolás mellett is azért döntöttünk, hogy az is, aki nem ért angolul, nyugodtan eljöhessen. A szinkrontolmács berendezés és a tolmácsok „használata” nincs belekalkulálva a részvételi díjba, hogy annak, akinek erre nincs szüksége, ne kelljen fizetnie érte (tehát a tolmácsolás hallgatásához szükséges fejhallgató naponta külön pénzbe kerül). 

A konferencia helyszíne akadálymentesített.

Célunk, hogy konferenciánk eredményeként közelebb jutunk az ideális állapothoz: Orvos és bába kéz a kézben a szülő nőért és a babáért.

Orvos és bába kéz a kézben a szülő nőért és a babáért

a szervezők
(Alternatal Alapítvány,
ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék és
Független Bábák Szövetsége)

e-mail: vizbenszules.waterbirth@gmail.com

konferencia szervezők Alternatal, FBSz, ELTE PPK APT

A honlap megtekintése:


vizbenszules.tk