„Háborítatlanul” projekt

EGT_NCTA

Alternatal – Háborítatlanul projekt

OrvosBabaOrvosBaba

A társadalmi összkép elsősorban a „hagyományos” szülési módot támogatja. A háborítatlan szemléletet az orvosok kis százaléka támogatja. A jogilag legtisztább szülési forma manapság a császármetszés. A szülési mód választása a félelmen alapul, az orvosok betegségként kezelik a szülést. A természetes szülés kihalófélben van. Az utóbbi 12 évben megduplázódott a császármetszések száma Magyarországon. A WHO szerint maximum 15%- os arány a maximális indokolt, hazánkban ennek ellenére 35-50%. A császárral született babáknál nagyobb arányban előfordul a légúti zavar, nem indul meg idejében a tejtermelés, hamarabb abbahagyják a babák a szopást, az immunrendszerük gyengébb lesz. A világba vetett bizalmat, a biztonság érzését, az anya-gyermek kapcsolatot is megzavarhatja a császármetszés.

csaszarmetszes_2013_2015_stat

Tapasztalatunk szerint az orvosok nem ismerik el a bábák tevékenységét. A fiatal orvostanhallgatók nem látnak már természetes szülést, az válik normálissá számukra, hogy beavatkoznak a folyamatba. Nem tanítják meg az orvosokat bízni az élettani folyamatok spontán lezajlásában, ennél fogva ők sem biztatják a nőket arra, hogy képesek megszülni természetesen úton a gyermeküket. A szülést vezető szakemberek is félnek a komplikációktól, így a nőket is félelemben tartják, melynek egyenes következménye, hogy valóban egyre több komplikáció lép fel, és kevesen merik megpróbálni a háborítatlan utat. Ennek a folyamatnak a megállításához fontos lenne minél szélesebb körben a szülés valódi természetének ismerete. A felsorolt problémákon belül a nők tájékoztatására, az orvos-bába közti kommunikáció elindítására, javítására és a szakértőink továbbképzésére helyezzük a hangsúlyt.

 

A megoldást a gondoskodás bábai modelljén alapuló szülésfelkészítések országos szintű tartásában látjuk. A szemléletváltás elérése céljából interjúkat készítettünk háborítatlan szüléskísérést és a „hagyományosnak” mondott szülésvezetéssel szült női tapasztalatokról. Kezdeményeztük a szemléletformáló Freedom for Birth dokumentumfilm-vetítést orvosi egyetemeken. Fontos része volt a projektben az ENCA European Network for Childbirth Association éves találkozóján való részvételünk, melyen évről-évre jó gyakorlatokat, új kutatási eredményeket sajátíthattunk el eddig is.

 

Célcsoportokba tartoztak a várandósok, szülés körül dolgozók, orvostanhallgatók,nőkkel foglalkozó civil szervezetek.

 

 

Rövid távú célok

Célunk átadni a szüléssel és gyermekgondozással kapcsolatos legújabb tudományos információkat, hisszük, hogy ezáltal képesek lesznek a családok a hazai viszonyok között a számukra legbiztonságosabb szülészeti ellátást megtalálni. Célunk, hogy a tájékoztató képzéseink Pest megyei és vidéki képzéseivel megalapozzuk a hazai szemléletváltozást és a vidék esélyegyenlőségét is növeljük a képzéseink kiterjesztésével. Célunk, hogy biztosítsuk a szervezet tagjainak a továbbképzés lehetőségét, folyamatos fejlődés lehetőségét konferenciákon való részvétel formájában. Célunk elérni, hogy az orvostársadalom nyisson a bábai hivatás felé, és elinduljon a kommunikáció, ezáltal a javuljon a kapcsolat is.

 

Hosszú távú céljaink

Hisszük, hogy kitartó munkánk eredményeképpen csökken az intézeten belüli szülésvezetéseknél a szülés körüli beavatkozások és az abból következő szövődmények száma, ennek következtében sikerül elérni, hogy a szülési kedv nőjön. Az esélyegyenlőség jegyében továbbra is kiállunk amellett, hogy az intézeten kívüli szülést választó családokat egyenlő jogok illessék meg azokkal, akik a megszokott utat választják. Távlati célunk, hogy közvetett módon elérjük, hogy a császármetszések száma visszaszoruljon a nők felelős döntésének okán, és egy egészséges arány alakulhasson ki a jövőben, amely a nők és az újszülöttek testi és lelki egészségének megőrzését, ezáltal a társadalom egészségét szolgálja. Működésünkkel támogatjuk az egészségtudatos szülői magatartást, melynek hatására az ellátást nyújtó szakemberek szemlélete is változik. Szülészorvos-bába szakmai viszony javítása: Az orvosokkal, orvostanhallgatókkal való kommunikáció egy olyan érdekérvényesítési kezdeményezésnek számít, melyhez mindkét fél nyitottsága szükséges. A párbeszéd kezdeményezése és létrejötte képes gyökeres változást okozni orvosról-orvosra, majd kórházról-kórházra. Ez hosszú távon lesz érzékelhető. Célunk a szüléssel kapcsolatos, gerjesztett félelem egészséges szintre való csökkentése mind a szülés körüli segítőkben, mind a szülő nőkben a szüléssel kapcsolatban. A kitűzött céljaink a női esélyegyenlőség és a női jogok sérülésének problematikája a következő módon kapcsolódnak az NCTA általános célkitűzéseihez: Az Alternatal azon dolgozik, hogy a nők tudatában legyenek a háborítatlan szülés fontosságának.

 

 

Projekt tevékenységek:

  • KÉPZÉSEK SZERVEZÉSE: Szülésfelkészítéső és szülésfeldolgozásó képzéseket szervezünk oktatási céllal, hogy a tudományos eredményeket megosszuk a családokkal. A bábai modellt terjesztjük a képzések során. A képzések hatásaként alapvető változás indul el a nők szüléssel kapcsolatos hozzáállásában, szülésről alkotott fogalmaiban.

Képzések: Budapest, Debrecen, Pécs, Tekla,  Miskolc.

A pécsi kézpéseket Bóni Tünde vezette, három alkalommal tartott képzést többé-kevésbé ugyanannak a várandós csapatnak. A nagy érdeklődés miatt további szülésfelkészítőket szervez Bóni Tünde független bába, védőnő.

2.) A képzések anyagához készítettünk INTERJÚKAT: A képzési anyagot kiegészítve interjúkat készítettünk császármetszéssel, „hagyományos úton”,háborítatlanul otthonszült és háborítatlanul kórházban szült anyákkal. Interjúk hanganyaggal: https://www.otthonszules.hu/nca-palyazat/

3.) DOKUMENTUMFILM-VETÍTÉS orvosi egyetemeken: a PTE ÁOK-n meghirdettük a filmvetítést és meghívtuk az orvostanhallgatókat a Civil Közösségek Házában megrendezett vetítésre. Bár nem jelent meg orvostanhallgató a vetítésen, azonban rendkívül nagy volt az érdeklődés a film iránt, melyet követő beszélgetés szülésfelkészítőbe hajlott a megjelent várandós párok miatt. A film:  Freedom for Birth – The Mothers’ Revolution 17 nyelven feliratozott, természetes szülést propagáló dokumentumfilmet.

4.) Éves ENCA TALÁLKOZÓn való részvétel: az ENCA European Network for Childbirth Association hálózat megalapításában 1993-ban részt vett az Alternatal is. 2015-ben Párizsban volt az éves találkozó, melyen az Alternatal két önkéntese is részt vett.

 

A projekt 2016. március végéig tart.

 

 

A Norvég Civil Alap támogatásával az alábbi szülésfelkészítő képzéseket tartjuk a következő helyszíneken és időpontokban:

2014. december 19. Pécs 

Pecsi_kepzes_dec19

2014. november 28-29., Miskolc

MISKOLC_szulesfelkeszito_plakatMISKOLC_szulesfelkeszito_plakatMISKOLC_szulesfelkeszito_plakatMISKOLC_szulesfelkeszito_plakatMISKOLC_szulesfelkeszito_plakatMISKOLC_szulesfelkeszito_plakat

2014. december 10., Pécs

Page1