Az Egészségügyi Világszervezet összefogást sürget az emberi méltóságot tiszteletben tartó szülészeti ellátásért

A Születésház Egyesület sajtóközleménye

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalásban állt ki a nők azon alapvető emberi joga mellett, hogy a várandósság és szülés során a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban, és az emberi méltóságot tiszteletben tartó bánásmódban részesüljenek.

Az elégtelen egészségügyi ellátás, a nők önrendelkezési jogát figyelmen kívül hagyó, tiszteletlen bánásmód sérti a nők jogait, negatív hatással van a nők és gyermekük testi-lelki egészségére, a családok, a társadalom jóllétére nézve.

A WHO felszólítja a döntéshozókat, az ellátásban részt vevő szakembereket, kutatókat, aktivista szervezeteket és magukat a nőket, hogy együttes erővel lépjenek fel a szülészeti erőszak minden formája ellen.

A Születésház Egyesület, a Független Bábák Szövetsége és az Alternatal Alapítvány az állásfoglalást aláírásával támogatja, egyben közös gondolkodásra és fellépésre hívja az érintetteket annak érdekében, hogy Magyarország a WHO korábbi ajánlásait is figyelembe véve elkötelezze magát a tudományos tényeken alapuló, személyközpontú, a nők teljes körű tájékoztatását és döntéseik tiszteletben tartását magában foglaló szülészeti ellátás kialakítása mellett.

Az állásfoglalás az alábbi linken olvasható:

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/134588/1/WHO_RHR_14.23_eng.pdf?ua=1&ua=1