„Kilégzés” a hétköznapokból

Megváltozott tudatállapot elérése speciális légzéstechnikával

Ez a légzéstechnika egyszerű, a helyszínen könnyen elsajátítható, veszélytelen. Bár a megváltozott tudatállapot rendszerint kialakul, a folyamatot az utazó akaratlagosan szabályozni tudja, ellentétben a különböző szerek bevitelével elért módosult tudatállapotok esetén. A módosult tudatállapot itt úgy jön létre, hogy az intenzívebb, gyorsabb légzés során az oxigén és a széndioxid aránya az oxigén irányába tolódik el.

 

A szülésre való fölkészítés során sokszor alkalmaztuk ezt a módszert – amely hiperventiláció, transzlégzés, rebirthing technika, holotróp légzés stb. néven ismert -, mert alkalmas megváltozott tudatállapot átélésére, amely gyakran vajúdás, szülés során is kialakul.

 

Személyenként és utazásonként változó, hogy ki mit él át. A folyamatot több segítő kíséri.

A fölkészítő csoportokon a leendő apák voltak az „utazók”, az anyák pedig a kísérőik. Sok várandós, aki a párját kísérte, szeretett volna utazó is lenni, amire a babavárás alatt nem volt alkalma.
Voltak viszont olyan párok, akikben a módszer ellenérzést keltett.
Voltak olyanok is, akiknek olyan fontos élmény volt ez az utazás, hogy szeretnék újra átélni.
Vannak, akik csak hallottak róla, de nem volt lehetőségük kipróbálni.
Mindezek miatt a szülésre való fölkészítés alap programjából a hiperventilációt kiemeltük, és választható lehetőségként kínáljuk akár a szülésre való fölkészítés részeként, akár más érdeklődőnek párban vagy egyénenként.

A csoport időtartama a résztvevőkben zajló folyamat függvénye, általában délután végződik.

Célszerű üres gyomorral érkezni, vagy reggel csak könnyű ételt fogyasztani. A nap közös étkezéssel zárul.

Hoznivalók: meleg takaró; kényelmes ruha; két személyre elegendő enni- és innivaló; igény szerint aktuálisan fontos, személyes tárgy

A csoport minimum 5, maximum 7 személyes.

A csoport kísérői:  Geréb Ágnes és/vagy Frigyes Júlia, Gurdon Katalin, Koós Tamás Haim

Időpont: ha megfelelő számú érdeklődő van, akkor írunk ki időpontot – emailben várjuk az előzetes jelentkezéseket (szabadon@szules.hu).

Érkezés: 9.45 és 10.00 között

A csoport helye: a jelentkezőket emailben értesítjük a részletekről

Részvételi díj: személyenként 10 000 Ft, pároknak 15 000 Ft

Jelentkezés: email: szabadon@szules.hu

A jelentkezés határideje:  a csoport dátuma előtt legkésőbb 4 nappal. A csoporton való részvételt a csoport időpontja előtti 5. napig anyagi vonzat nélkül le lehet mondani, ez után kérjük a fele árat kifizetni.