Új tanulmányok támasztják alá a bábák által kísért otthonszülések biztonságosságát az Egyesült Államokban

Megjelentette a Midwives Alliance 2014. január 30-án

 

írta Geradine Simkins, képesített bába (CNM – Certified Nurse-Midwife), egyetemi képzettségű nővér (MSN – Master of Science in Nursery), az Észak-Amerikai Szülésznő Szövetség (MANA) ügyvezető igazgatója

A szakmai értékelésen átesett Szülésznők és Női Egészség Lapja (JMWH) mai számában egy mérföldkőnek számító tanulmány** alátámasztja, hogy az alacsony kockázatú anyák esetében a tervezett otthonszülés kevesebb beavatkozást eredményez, a szülés anyák és babák szempontjából kedvezőtlen kimenetelét pedig nem növeli.

Ez a közel 17,000, bábák által kísért szülést elemző  tanulmány az Egyesült Államokban tervezett otthonszülések valaha publikált legnagyobb vizsgálata.

E tanulmány és – a MANA Statisztikai nyilvántartás fejlődéséről szóló – kísérő cikkének eredményei alátámasztják, hogy az alacsony kockázatú anyák és babák esetében a bábák által kísért otthonszülés biztonságos és rendkívül pozitív egészségügyi előnyei vannak az anyára és a babára nézve. Ez a tanulmány tiszta képet ad a családok, szolgáltatók és politikai döntéshozók számára a tervezett otthonszülés kockázatairól és előnyeiről csakúgy, mint a normál fiziológiás szülés egészségügyi előnyeiről.

Különös figyelmet érdemel a császármetszések 5,2 %-os aránya, amely felettébb alacsony a normál kihordási idejű terhességekre vonatkozó Egyesült Államokbeli 31%-os átlaghoz viszonyítva. A császármetszés jól ismert egészségügyi következményei tekintetében – nem beszélve az exponenciálisan magasabb költségekről –, ez a tanulmány egy újabb emlékeztető a túlterhelt kórházi rendszeren kívüli szülésznő vezette ellátás előnyeit illetően.

Az otthonszülő anyák esetében jóval kisebb arányban történt beavatkozás a vajúdás és szülés során. Míg némely beavatkozás szükséges az anya vagy a baba egészségének érdekében, számos indokolatlan, előnyének nincs tudományos bizonyítéka, ráadásul önmagában is kockázatos. A beavatkozás óvatos és megfontolt alkalmazása egészségesebb kimenetellel és könnyebb lábadozással jár, és ez az, amiben a szülésznők jeleskednek. A tervezetten otthon szült nők esetében kevesebb volt a gátmetszés, a szülés oxitocinnal történő gyorsítása, illetve az epidurális érzéstelenítés.

A legfontosabb pedig, hogy a kisbabáik egészségesen és biztonságban születtek meg. A várandósságok 97%-ából normális időre születettek meg az újszülöttek, születéskor átlagosan 8 fontot (4kg-ot) nyomtak és közel 98%-ukat édesanyjuk szoptatta a szülés utáni hatodik héten történt szülésznői látogatás idején. A babák mindössze 1%-át kellett születés után kórházba szállítani, a legtöbbször nem sürgős ellátást igénylő körülmények következtében. Az alacsony kockázatú anyák körében nem volt nagyobb a halálozási kockázat a vajúdás és szülés során, illetve a születés utáni élet első néhány hetében, mint a hasonló tanulmányok hasonlóan alacsony kockázatú anyák esetében.

Lényeges, hogy ez a tanulmány rávilágít néhány tényezőre, amely növelheti a kockázatot. Ezek az eredmények összhangban vannak más, várandóssági komplikációkkal kapcsolatos kutatások eredményeivel, de a MANA statisztikai adatbázisában az ilyen várandósságok száma alacsony volt,  lehetetlenné téve ezek alapján az egyértelmű ajánlásokat. A Citizens for Midwifery (Polgárok a Szülészetért) cikke fontos információkat tartalmaz azon családok számára, akik egyéni kockázataik és a lehetséges előnyök mérlegelésével éppen szülési lehetőségeiket fontolgatják.

Ez a tanulmány meghatározó fontosságú manapság, amikor az otthonszülésről számos, mélységesen hibás és félrevezető tanulmány kap sajtónyilvánosságot. A korábbi tanulmányok anyakönyvi adatokra támaszkodtak, amelyek csupán a születés végső helyét rögzítik (tekintet nélkül arra, hogy az anya eredetileg hol szándékozott szülni). A MANA Statisztikai adatbázis az arany szabványon – az egészségügyi dokumentáción – alapszik. Ezáltal ez a tanulmány egy már régóta kívánatos rálátást ad az otthon szülni szándékozó nők szülésének kimenetelére (tekintet nélkül arra, hogy végül kórházba szállították-e őket). A MANA Statisztikai adatok nem csupán az otthon szült anyák szülésére és az otthon született babák születésére vonatkozó eredményeket mutatják, hanem a tervezett otthonszülés során kórházba szállítottakéra vonatkozóakat is. Ezáltal feloldva az otthonszülésre vonatkozó adatokkal szembeni eddigi aggályokat.

Ez a tanulmány azt az egyre nagyobb és növekvő kutatásállományt gyarapítja, amelyek úgy találták, hogy az alacsony kockázatú várandósok és babáik számára a bába kísérte tervezett otthonszülés nemcsak, hogy biztonságos, de egy várandósságon jóval túlmutató egészségügyi és költség-előnyökkel jár. Kérjük, ossza meg ezt a cikket barátaival és csatlakozzon párbeszédünkhöz  Facebook oldalunkon, Twitter-en, Pinterest-en.

Köszönjük a MANA Statisztikai Projekt fő támogatója, a Szülészet Fejlődéséért Alapítvány (Foundation for the Advancement of Midwifery) folyamatos támogatását.

** Megjegyzés:

 

 

Fordította: Galambos-Nagy Nikoletta