Rólunk

Rólunk

Az otthonszules.hu a Napvilág Születésház bábái által indított, tájékoztató oldal. Célja, hogy minél több, otthonszüléssel kapcsolatos információt nyújtson. Átláthatóvá, hozzáférhetővé tegye a Születésház-Hálózat bábáinak munkamódszerét, protokollját, bemutassa az alakuló Születésház-Hálózat láncszemeit, szakmai eredményeket, statisztikát, tudományos bizonyítékokat közöljön.

A születésház
A születésház szabad, öntörvényű szüléseknek, születéseknek és az arra való fölkészülésnek ad helyet. Inkább hasonlít az otthonhoz, mint a kórházhoz. Elsődleges föladata a gyermekvárás előkészítése, a várandósság és a szülés végigkísérése, a családok utánkövetése – azaz, a bábai gondoskodás a „gondoskodás bábai modellje” szerint. Tevékenysége a fölmerülő igényeknek megfelelően bővül (például: Hétköznapok című programsorozat), a visszajelzések alapján rugalmasan és folyamatosan alakul. Terepet ad közösségek formálódására, kapcsolatok ápolására, értékrendek szabad alakulására. Független, autonóm intézmény. A háborítatlan szülésért, születésért dolgozik – hogy „az anyák és családok felkészítésére, védelmére és megerősítésére szolgáljon azáltal, hogy az emberélet egyik legfőbb eseményénél, a gyermek születésénél segítsen az anyáknak, családoknak – egészségi állapotuknak, vágyaiknak, a tudomány aktuális fejlettségi fokának figyelembevételével – kiválasztani és biztosítani a lehető legmegfelelőbb és legbiztonságosabb körülményeket, valamint azok személyi és tárgyi feltételeit” (részlet az Alternatal Alapítvány Alapító Okiratából). Bábatanodát működtet, amellyel a független bábaság éledésében vesz részt. Ezzel, valamint információk terjesztésével, megfigyeléseivel, tapasztalataival, eredményeivel hozzájárul többek között a magyarországi Születésház-hálózat kifejlesztéséhez is, amelynek a Napvilág Születésház az első láncszeme.

A „születésház” nevet a Napvilág Születésház munkatársai hozták létre és védették le körülbelül 15 évvel ezelőtt abból a célból, hogy amikor majd eljön az az idő, amikor sorra nyílnak a születésközpontok Magyarországon (azaz, napjaink), lehessen tudni már a névből is, hogy az adott központ milyen munkamódszert követ.

Eddig kialakult jelmondatai:

Szabadon szülni – szabadnak születni

Mindenütt jó, de legjobb – biztonságban

A születés minősége – az élet minősége

Aprónként változtatjuk meg a világot

Nem tágítunk

 

A Napvilág Születésház munkatársai:
szülész-nőgyógyász szakorvos, független bábák, bábainasok, gyermekorvos, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, mozgáskultúra-oktatók, asszonytársi segítők (azaz doulák, a magyar elfogadott helyesírás szerint dúlák) és szoptatási tanácsadókElérhetőségek:

szabadon@szules.hu

+36 20 944 5909