Perinatális szaktanácsadó – Velkei Éva

Posted by on dec 16, 2017 in Magunkról egymásnak | 0 comments

Tisztán emlékszem, hogy egyszerre élt bennem a kíváncsiság és a félelem, mikor kiderült, hogy fölvettek az egészségügyi szakközépiskolába. Mennyi öröm és bánat formált négy éven át, sok élmény ért, ilyen is, olyan is. Kamaszként nem sejtettem, hogy ezek majd jók lesznek valamire. Jók lettek, átalakítók, segítők, elindítók.

Később papírt kaptam arról, hogy egészségügyi tantárgyakat oktathatok, így visszatértem a középiskolámba. A tanulás-tanítás során szerzett ismeretekre építettem sok éves egészségnevelői munkámat. Ebbe a prevenciós tevékenységbe simult bele az anatómia, az ápolástan, a csecsemőgondozás, az elsősegélynyújtás, a pedagógiai, a pszichológiai ismeret.
A tanítás szép időszak volt, de ennél sokkal összetettebb, izgalmasabb területre léptem, gyermeket vártam. 
Kapcsolatok, teendők, események átértékelődtek, megváltoztak, többé semmi nem tudott az lenni, ami annak előtte volt. A várandósság, a szülés-születés, a gyermek-szeretés fordulatot hozott az életemben. A gyermeknevelés során segítő volt számomra a waldorf pedagógiára való rátalálás.
A barátaimmal évekig azon dolgoztunk, hogy fölmérjük a hazai szülési lehetőségeket, körülményeket, a kutatásból cikkek, könyvek születtek. Ez idő alatt még inkább erősödött az érzésem, hogy milyen fontos a megfelelő tájékoztatás, a figyelem megadása, az elfogadás, a bizalom megteremtése, a biztonság növelése.

Több mint egy évtizeden át tanultam azoktól a családoktól, akik teret engedtek, hogy legféltettebb, legérzékenyebb időszakukban velük/mellettük lehessek. És azután is, ha igényük volt rám. Így a gyermekvárás, a szülés-születés, a szülővé formálódás körüli témák egyre nagyobb helyet kaptak az életemben. Olvastam, hallgattam, figyeltem, tanultam hogyan lehet háborítatlanul kísérni valakit az útján. Mára úgy érzem, hogy legszívesebben a tudásomat, tapasztalataimat szeretném megosztani azzal, aki kér belőle.

                                                                                               Velkei Éva